PCOS

PCOS, of Poly Cysteus Ovarium Syndroom, komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen en kan leiden tot allerlei vervelende klachten. Een gezond gewicht en een goed dieet kunnen helpen die klachten aanzienlijk te verminderen.

PCOS of Polycysteus Ovarium Syndroom is een verzameling van symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen:

  • Weinig of geen menstruaties
  • Overmatige aanmaak van mannelijk hormoon. Dit uit zich in acné, overbeharing op je lichaam en gezicht en haarverlies op je hoofd. In het bloed kunnen te hoge mannelijke hormoonwaardes gemeten worden.
  • Een bijzonder aspect aan de eierstokken; ze hebben heel veel kleine follikels die aan de rand ervan zichtbaar zijn. Bij een echo zijn deze te zien. Voor de vaststelling van PCOS moeten het er meer dan tien zijn.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Acné ofwel last van puistjes
  • Problemen met overbeharing
  • Kaal worden
  • Uitblijvende menstruaties
  • Overvloedige menstruaties
  • Problemen met zwanger worden
Wat zijn de oorzaken van PCOS?

De veronderstelde oorzaken van PCOS zijn aanleg en erfelijke factoren, maar de allerbelangrijkste oorzaaken zijn insulineresistentie en overgewicht. Insulineresistentie betekent dat je lichaamscellen niet goed meer reageren op insuline. Insuline is nodig om bloedsuiker, ofwel glucose, vanuit je bloed in je cellen te krijgen.

Voeding en PCOS

suiker klontjesEerder werd het al benoemd: ongezonde voeding is een belangrijke factor bij het ontstaan van PCOS. Wellicht wel de bélangrijkste oorzaak. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat jonge vrouwen met PCOS meer suikers en koolhydraten eten dan gemiddeld wat zorgt voor een stijging van de insulineproductie (één van de hormonen dat bij PCOS uit balans is). Een voortdurend verhoogde insulineproductie kan niet alleen leiden tot overgewicht en diabetes type 2, het vergroot ook de kans op het ontstaan van PCOS.

Wij kunnen je helpen bij het vinden van een gezond voedingspatroon. Dit kan betekenen een op jou aangepast voedingspatroon met gewichtsverlies als gevolg. Ook wanneer er geen sprake is van overgewicht kunnen wij je helpen. Zoals eerder genoemd spelen het eten van koolhydraten een belangrijke rol bij (de symptomen van) PCOS. In overleg kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een koolhydraatarm dieet.

Klik op de knop hieronder om online een afspraak te plannen of neem contact met ons op als je vragen hebt!

Maak nu een afspraak