Voeding en de overgang

Veel vrouwen in de overgang komen aan of hebben opeens moeite hun gewicht stabiel te houden. Daarbij kunnen veranderende hormonen allerlei klachten veroorzaken. Het juiste dieet helpt klachten te verminderen en helpt u op gewicht te blijven. Wij kunnen u helpen de juiste balans te vinden!

opvlieger

Ongewenst aankomen tijdens de overgang

Tijdens de overgang kun je ineens veel makkelijker aankomen dan voorheen of heb je meer moeite om op gewicht te blijven. Daarbij ontstaan er rond je middel vaak vetrolletjes die er eerst niet waren.

Dat kan erg vervelend zijn: je lichaam verandert en niet altijd op zo’n manier dat je er blij mee bent. Er zijn een aantal redenen waardoor je aankomt tijdens de overgang.

Oorzaken van aankomen tijdens de overgang

Het lichaam kent als het ouder meer spierafbraak dan spieropbouw. Spiermassa verbrandt in rust meer energie dan vetmassa. Het gevolg is dat de stofwisseling minder energie gaat verbruiken. Dit draagt bij aan gewichtstoename.

Daarnaast speelt de schildklier vaak ook een rol. Dit kleine orgaantje in je keel reguleert de snelheid van de stofwisseling en kan door de schommelingen van oestrogeen en progesteron soms ook tijdelijk minder goed werken, waardoor je makkelijker aankomt.

Tijdens de overgang neemt de oestrogeenproductie af. Het lichaam compenseert dat door meer vet aan te leggen. Daarnaast ontstaat door de relatief toegenomen testosteronproductie het vet op andere plekken zitten: vóór de overgang zit het vet op billen en heupen, erna vooral op de buik. Teveel buikvet geeft weer allerlei gezondheidsrisico’s.

Vrouwen die in de overgang last van slaapproblemen hebben, kunnen hierdoor wat zwaarder worden. Een tekort aan slaap of een verstoorde slaap heeft ook invloed op je gewicht. Er wordt dan te weinig groeihormoon aangemaakt.

Als laatste kan de overgang een hele stressvolle periode zijn. De stress maakt dat er meer cortisol geproduceerd wordt.Ook dit kan leiden tot gewichtstoename.

Een gezond gewicht is na en tijdens de overgang extra belangrijk voor het behoud van je gezondheid, maar ook om lekker in je vel te zitten. Wij kunnen je helpen een gezond gewicht te behalen én te behouden.

Afvallen tijdens de overgang?

Dat kan, maar het gaat zeker minder makkelijk! Een goed advies is belangrijk wil je kunnen afvallen. Belangrijk vooral omdat je niet alleen wilt afvallen en de kilo’s eraf wilt houden, maar ook omdat je gezond wilt blijven.

Voldoende eiwitten, goede vetten, voedingsvezels zijn belangrijke peilers van het dieet.

Overgangsklachten en voeding

Een gezond voedingspatroon met veel vitamines en mineralen en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding en zo min mogelijk overgangsklachten. Naast gezonde voeding helpt het ook om regelmatig te bewegen.

Belangrijke voedingsmiddelen tijdens de overgang

Fyto-oestrogenen, de juiste vetten, jodiumrijke voedingsmiddelen en een aantal groenten vormen belangrijke schakels in een goede voeding bij de overgang.

Heeft u vragen over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op of maak meteen een afspraak via de knop hieronder!

Maak nu een afspraak