Prikkelbare darm syndroom

Heb jij last van zeurende, krampende of stekende pijn in je buik? Een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, diarree of juist verstopping? Dan kan het zijn dat je last hebt van Prikkelbare Darm Syndroom (ook wel PDS of IBS).

prikkelbare darmZo’n 10% van de Nederlanders leidt aan PDS, Prikkelbare Darm Syndroom. Het Prikkelbare Darm Syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Dit syndroom staat ook wel bekend als spastische dikke darm. Deze laatste omschrijving daarentegen is niet geheel juist omdat de klachten zich vaak niet tot de dikke darm beperken. Vaak uiten de klachten zich ook in de maag en de dunne darm.

Het is vaak erg lastig er achter te komen waar PDS vandaan komt.

Bekende oorzaken van klachten zijn:

  • Bepaalde voedingsmiddelen
  • Darm- of maaginfecties
  • Stress

Wanneer je naar de huisarts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of andere aandoening in je darm of maag. Is dat niet het geval, dan krijg je al snel de diagnose Prikkelbare Darm.

Klachten bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) het is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening.

Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping. Een poeppatroon waarbij diarree en verstopping elkaar afwisselen komt ook voor. Pijn in de buik staat op de voorgrond bij PDS. Veel mensen met PDS hebben ook last van vermoeidheid.

Beweeglijke en gevoelige darmen

Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Teveel bewegingen noemen we ook wel spasmen of verkrampingen. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. Deze zenuwen reageren met name op rek of uitzetten van de darmwand. De overgevoeligheid veroorzaakt de typische klachten van PDS. PDS wordt daarom ook wel prikkelbare of overgevoelige darm genoemd.

Invloed op kwaliteit van leven

PDS heeft grote invloed op de kwaliteit van leven. Vaak durven mensen met PDS geen activiteiten buitenshuis meer te ondernemen. Dit komt doordat het lastig te voorspellen is wanneer je klachten krijgt en mensen zich schamen voor deze klachten.

Soms zorgen klachten voor een gebrek aan energie waardoor je minder actief kunt zijn. Iemand met PDS ziet er niet ziek uit. Daarom is er vanuit de omgeving vaak onbegrip. Dit gebeurt zowel in het privéleven als in de werksituatie.

Voeding en het prikkelbare darm syndroom

Voeding en het prikkelbare darm syndroom (PDS)Vrijwel alle mensen met PDS geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten verergeren.

Behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom

Tot voor kort waren er na de diagnose drie soorten behandelingen mogelijk:

  • kijken of je wel voldoende vezels en ‘gezonde’ voeding eet
  • zorgen dat je minder stress hebt
  • medicijnen

Voor veel mensen helpt het aanpassen van hun voeding op deze manier bij het verminderen van de klachten. Het is echter nog niet zo makkelijk om te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt en de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt. Wij kunnen je daarbij helpen!

Maak nu een afspraak of neem contact met ons op als je vragen hebt over wat wij voor u kunnen doen bij PDS.

Voor sommige mensen zijn bovenstaande behandelingen echter niet voldoende. Voor hen is er recent een nieuwe behandeling ontdekt: het FODMAP-dieet.

Lees meer over het FODMAP-dieet →