Prikkelbare darm syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm.

Prikkelbare Darm Syndroom is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Mensen met PDS hebben vaak veel last van buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met deze aandoening hebben vaak ook problemen met de ontlasting.

PDS heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen die de aandoening hebben.

FODMaP-dieet

Het FODMaP-dieet is een relatief nieuwe behandeling voor prikkelbare darm syndroom. Het dieet leidt bij veel mensen met PDS tot een aanzienlijke vermindering van de klachten. Om deze reden hebben wij ons gespecialiseerd in deze behandelmethode. Het FODMaP-dieet bestaat uit drie fasen: de eliminatiefase, de reïntroductiefase en de stabilisatiefase.

In de eliminatiefase worden de voedingsmiddelen die rijk zijn aan FODMaP’s (Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden. Monosacchariden en Polyolen) uit de voeding gehaald. Uit onderzoek blijkt dat deze voedingsstoffen vaak de oorzaak van darmklachten zijn.

Tijdens de reïntroductiefase komt u er achter op welke FODMaP’s u reageert. U leert dus welke voedingsmiddelen u het best kunt vermijden.

Gedurende de stabilisatiefase integreert u deze kennis in uw eetpatroon.

De begeleiding van een gespecialiseerd diëtist is belangrijk om de FODMaP’s echt te vermijden en tegelijkertijd te zorgen voor een volwaardige voeding, zodat u niet allerlei andere klachten ontwikkelt dankzij het dieet.