Aankomen

Er zijn twee situaties waarin u zou moeten aankomen: als er sprake is van ondergewicht of als er sprake is van ondervoeding. Op deze pagina leest u wat een diëtist voor u kan betekenen als u ondergewicht heeft of ondervoed bent.

Ondergewicht

Wat is ondergewicht?

Ondergewicht hebben betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Of hier sprake van is kun je hieronder zien door te kijken naar het kruispunt tussen je gewicht en je lengte. Je kunt ook je BMI berekenen met de calculator hieronder (voor volwassenen).

 

BMI Berekenen

ft
in
lbs
cm
kg
Ondergewicht bij ouderen en kinderen

Als u 65 jaar of ouder bent heeft u ondergewicht als uw BMI onder de 20 ligt. Voor kinderen ligt de grens van ondergewicht iets anders dan voor volwassenen. Als u wilt weten of uw kind ondergewicht heeft, klik dan hier voor de tabel waarmee u dat kunt checken. Als je ondergewicht hebt is aankomen van groot belang voor je gezondheid.

Oorzaken van ondergewicht

Ondergewicht ontstaat als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via voeding langere tijd minder is dan het lichaam verbruikt. Ondergewicht kan komen door onder andere:

  • gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door verminderde smaak en geur, een ziekte of bij gebrek aan beweging.
  • kauw- en slikproblemen.
  • een slechtwerkende darm. De darm kan dan minder voedingsstoffen opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • bijwerking van medicijnen
  • angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit. Iemand met een depressie heeft mogelijk geen trek of heeft geen fut om boodschappen te doen en te koken.
  • een eetstoornis.
  • een verhoogd energiegebruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.
De gevolgen van ondergewicht

Het gevaar van ondergewicht is een verhoogde kans op ziektes, verslechterd herstel, verminderde kwaliteit van leven, depressie en zelfs vroegtijdig overlijden. Daarbij zijn mensen met ondergewicht vaak ook ondervoed, waarover u meer kunt lezen onder het tabblad ‘ondervoeding’ op deze pagina.

De diëtist en ondergewicht

Heeft u ondergewicht? Dan is het belangrijk dat u niet verder afvalt. Het zou ook mooi zijn als u wat zou aankomen. Wij kunnen u hierbij helpen! Heeft u nog vragen? Neem contact op of gebruik de knop hieronder om direct online een afspraak te plannen.

Ondervoeding

Wat is ondervoeding

Ondervoeding wil zeggen dat je ondergewicht hebt, óf dat je in korte tijd ongewenst veel gewicht verliest. Of je ondergewicht hebt kun je berekenen onder het tabblad ‘ondergewicht’ op deze pagina. Bij ondervoeding is er sprake van een tekort aan energie of bepaalde voedingsstoffen.  Omdat het lichaam meer energie verbruikt dan het binnenkrijg vallen mensen met ondervoeding af en functioneren ze lichamelijk minder goed. Dit komt doordat ze spiermassa verliezen en een tekort aan bijvoorbeeld eiwitten en vitaminen opbouwen. Vooral kwetsbare ouderen en mensen die ernstig ziek zijn hebben last van ondervoeding.

Ondervoeding bij ouderen

Ouderen hebben een groter risico op ondervoeding, omdat ze vaker ziek zijn en minder bewegen. Bovendien hebben ouderen minder energie nodig dan toen ze jonger waren, waardoor het moeilijker kan zijn alle voedingstoffen via de voeding binnen te krijgen.

Wanneer spreek je van ondervoeding

Zoals gezegd is er sprake van ondervoeding als iemand ondergewicht heeft of als iemand snel veel afvalt. In de tabel hieronder kunt u zien of er in uw situatie sprake is van ondervoeding.

Criteria 
Risico op ondervoeding Onbedoeld gewichtsverlies 5 tot 10% (3 tot 6 kilo) in het afgelopen half jaar
3 dagen (vrijwel) niet gegeten
1 week minder dan normaal gegeten
Ondervoeding 3 kilo (5%) of meer onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand
6 kilo (10%) of meer onbedoeld gewichtsverlies in het afgelopen half jaar
Ondergewicht*
Risico’s van ondervoeding

Het gevaar van ondervoeding is een verhoogde kans op ziektes, verslechterd herstel, verminderde kwaliteit van leven, depressie en zelfs vroegtijdig overlijden.

De diëtist en ondervoeding

Als u ondervoed bent dan is het verstandig een diëtist te raadplegen. Wij kunnen met u meedenken over hoe u kunt zorgen dat u voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt. Wij kunnen u helpen weer op een gezond gewicht en in een gezonde voedingstoestand te komen. Vragen? Neem dan vooral contact met ons op of klik op de knop hieronder om meteen online een afspraak te plannen.

Maak een afspraak