Type I

Als je diabetes type 1 krijgt, stopt je lichaam met insuline maken. Vanaf dat moment moeten mensen zelf insuline spuiten, of een pompje dragen.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich vergist. Normaal ruimt het afweersysteem alleen ziektes op, maar bij sommige mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier. Als je diabetes type 1 hebt, moet je in wezen je bloedsuiker handmatig regelen, wat een ingrijpend proces is.

Wie diabetes type 1 heeft, moet elke dag zijn bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Deze ingrijpende behandeling herhaalt zich elke dag, alle 365 dagen van het jaar.

Behandeling van diabetes type I

Als u diabetes type 1 heeft, heeft u een dieet nodig dat heel precies op u is afgesteld. Alleen een diëtist heeft de kennis die nodig is om u zo gedetailleerd te adviseren. Het is, voor het behoud van uw gezondheid, dus zeer aan te raden een diëtist te raadplegen.