Voeding bij COPD

Veel mensen met een chronische longziekte (COPD) vallen af, omdat eten moeilijker gaat dan vroeger. Ook komt overgewicht vaak voor. Een goede voedingstoestand en lichamelijke conditie zijn essentieel voor de ademhaling.

De meeste mensen met een chronische longziekte (copd) hebben voortdurend last van hun aandoening, vooral van kortademigheid. Eerst alleen bij inspanning, vervolgens ook bij dagelijkse activiteiten en later ook in rust. Daarnaast worden ze vaak in hun dagelijks functioneren gehinderd door regelmatig voorkomende luchtweginfecties en door snelle spiervermoeidheid.

Deze laatste klachten zijn onvoldoende te verhelpen met medicijnen voor de longen. Daarom is er naast specifieke behandeling van uw longen ook veel aandacht nodig voor uw algehele lichamelijke conditie en is goede voeding belangrijk!

Belang van goede voeding bij COPD

Gewichtsverlies komt regelmatig voor bij mensen met een chronische longziekte. Nu zou dit niet zo’n probleem zijn als het alleen maar verlies van vet betrof. Dit is helaas niet zo: het gewichtsverlies bij mensen met chronische longziekten leidt ook tot verlies en verzwakking van de spieren. Sterke spieren zijn essentieel voor het in stand houden van een goede algehele lichamelijke conditie. Vooral omdat de conditie is verminderd door de longaandoening.
Verder tast gewichtsverlies niet alleen de arm- en beenspieren aan, maar ook de ademhalingsspieren. En juist goede ademhalingsspieren zijn voor mensen met longziekten extra belangrijk.

Daarnaast kan gewichtsverlies ongunstige effecten hebben op het afweersysteem. De afweer staat toch al vaak onder druk door de herhaalde luchtweginfecties.

Gewichtsverloop

Het is belangrijk om uw gewichtsverloop in de gaten te houden. Probeer u daarom iedere week te wegen. Het liefst weegt u zich op hetzelfde tijdstip en zonder kleding (of steeds ongeveer in dezelfde kleding).

Gewichtsdaling

Is er een gewichtsdaling van meer dan 3 kilogram binnen één maand of meer dan 6 kilogram binnen zes maanden? Neem dan contact op met uw diëtist. Schommelingen van 1 à 2 kilogram zijn normaal, u hoeft zich daarover geen zorgen te maken.

Te hoog gewicht

Ook een te hoog gewicht is ongewenst. Het overgewicht bemoeilijkt namelijk de ademhaling. Omdat voldoende voedingsstoffen extra belangrijk zijn voor mensen met COPD, is het verstandig om af te vallen onder begeleiding van een diëtist.

Weeg ik te veel of te weinig?

Als u wilt weten of u een gezond gewicht heeft kunt u hieronder uw gewicht en lengte invullen om uw BMI (body mass index) te berekenen. Dit getal geeft een indicatie van of uw gewicht past bij uw lengte. In de tabel kunt u vervolgens zien wat uw BMI betekent.

BMI Berekenen

ft
in
lbs
cm
kg
Verhoogd energieverbruik

Typerend voor chronische longaandoeningen is dat gewichtsverlies kan optreden, terwijl u wel normaal eet. De reden is dat het energieverbruik bij u als longpatiënt verhoogd is. Dit geldt zowel voor uw energieverbruik in rust als voor de hoeveelheid energie die u verbruikt voor de dagelijkse activiteiten. Daardoor heeft u vaak meer energie en eiwitrijke voeding nodig dan leeftijdgenoten.

Verhoogde behoefte aan eiwitten

Mensen met COPD hebben meer eiwitten nodig dan mensen zonder COPD. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de spieropbouw. Als u te weinig eiwit eet, verliest u spieren, waardoor uw conditie verslechtert.

Vitamine D

Als u regelmatig corticosteroïden (bijvoorbeeld prednisolon of prednison) moet innemen, kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Doordat vitamine D de opname van calcium (kalk) uit de darmen stimuleert, kan dit botontkalking veroorzaken. Het is dan belangrijk dat u er extra op let dat u voldoende vitamine D en calcium inneemt.

Vitamine D zit vooral in (dieet)halvarine, (dieet)margarine en bak- en braadproducten. Verder leveren vlees, volle melkproducten en vette vis nog wat vitamine D. Ook wordt vitamine D in de huid zelf gemaakt onder invloed van zonlicht.

Calcium zit vooral in melk en melkproducten en kaas. Het kan ook zijn dat de diëtist u aanraadt een vitaminepreparaat te gebruiken.

Klachten

Mensen met chronische longziekten hebben vaak last van vervelende klachten zoals:

  • Kortademigheid
  • Gewichtsverlies
  • Een vol gevoel
  • Slechte eetlust
  • Vermoeidheid
  • Slijmvorming
  • Verstopping (Obstipatie)
  • Droge mond

Als u last heeft van deze klachten dan kan een bezoek aan de diëtist ook zinvol zijn.

Dieetproducten

Als het niet lukt om met gewone voedingsmiddelen op gewicht te blijven, kan het zinvol zijn om dieetproducten te gaan gebruiken. Overleg met de diëtist welk(e) product(en) voor u het meest geschikt zijn.